De juiste mindset, ook bij de voorbereiding

De juiste mindset, ook bij de voorbereiding

7 november 2018 11 Door Jeroen

“Hé, ik dacht dat je naar China aan het fietsen was,” hoor ik van verschillende mensen die mijn website hebben bezocht.
“Nee hoor, ik vertrek pas op zaterdag 6 april 2019.”
“Oh, aha, maar wat bezielt je in godsnaam, ben je gek geworden ofzo?”
“Nee, hoezo?”
“Besef je wel hoe gevaarlijk het is en hoe kwetsbaar je bent op zo’n zware fiets met bepakking? Laatst werd er in Tadzjikistan nog een Amsterdamse fietser doodgereden door een paar idioten. En overal kan je beroofd worden, zeker als je wild gaat kamperen. Heb je weleens gehoord hoeveel wilde honden er in die ‘stan-landen’ zijn? En beren, lynxen, wolven, wilde katten, schorpioenen en andere bijtgrage insecten? Wat ga je doen als je doodziek in the middle of nowhere in je tentje ligt? Weet je hoe smal en hoe slecht die wegen in het hooggebergte zijn? Realiseer je je wel dat je weleens zonder water kan komen te zitten in de woestijnen van Iran en Turkmenistan?”

“Probeer tijdens je voorbereiding de angsten van anderen niet te veel bij je binnen te laten komen. Het zijn hun angsten en beren op de weg. Jij concentreert je vooral op de taken die je moet uitvoeren om tijdens de tocht de risico’s zo klein mogelijk te houden. Je hebt je handen al vol aan je uitrusting, de route en het inlezen in landen, volken, klimaten en ervaringen van anderen.” Zo adviseerde Bas Jongerius tijdens zijn lezing over zijn onlangs afgesloten fietstocht van Amsterdam naar China. Op de druk bezochte avond in de winkel van de Vakantiefietser in de Westerstraat legde hij onder meer de nadruk op de “mindset” waarmee je je voorbereidt en waarmee je onderweg fietst.

Alles goed en wel, maar de gebeurtenissen in Tadzjikistan hakten er bij mij toch behoorlijk in. Gelukkig kwamen er van alle kanten, en niet in het minst van clubgenoten van FC Trappist, geruststellende en bezwerende wijsheden die mij stimuleerden om door te gaan met de voorbereidingen. Dus hier gebeurde het omgekeerde: anderen namen mijn angst voor aanslagen grotendeels weg.

“Zoek je erkenning door middel van je fietsreis? Misschien kan je dan beter thuisblijven. Je fietstocht is geen wedstrijd, bereid je voor op een langzame reis. Als het even tegenzit of niet meer leuk is, neem dan even vakantie. Aan een e-reader kun je veel lol beleven. Laat je niet sturen door mogelijke sponsors. Tijdens de voorbereiding denk je voortdurend aan de toekomst, het moment van vertrek, maar eenmaal op weg probeer je dan zo snel mogelijk te concentreren op het hier en nu. Maak je vooral niet al te druk om het antwoord op de vraag naar het waarom van je reis. Pas na mijn reis besefte ik eigenlijk pas goed waarom ik deze fietstocht heb gemaakt. Bijna niemand zal ooit begrijpen wat jij ervaren hebt en hoe dat jou heeft veranderd,“ verklaarde Bas, net een paar maanden terug van zijn fietsreis naar China.

In dit verband adviseerde Bas ook de beschouwingen van wereldfietser Tom Allen op internet te bekijken. Hij filosofeert en psychologiseert er lustig op los, terwijl hij tegelijkertijd allerhande nuttige tips geeft voor mensen zoals ik, die voor het eerst aan een lange fietsreis beginnen. Het doet allemaal een beetje zelfhulp-achtig aan, maar toch. Probeer bijvoorbeeld maar eens de juiste mindset vast te houden op het moment dat je vrouw aankondigt dat ze van je wil scheiden…